De periode van wintersport komt er weer aan. Weet jij waar je rekening mee moet houden? We zetten het hieronder voor je op een rij. Er zijn namelijk verschillende factoren belangrijk. Overleg altijd even met ons op het spreekuur wat voor jou het persoonlijke advies is en of het verantwoord is.

Ben je ervaren in wintersporten?

Dat is een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen als je gaat wintersporten. Als je van jongs af aan op de ski’s staat of bekend bent met snowboarden, is de kans op vallen kleiner. Maar let op: ook ervaren wintersporters raken soms betrokken bij ongevallen. Omdat bijvoorbeeld iemand anders het ongeluk veroorzaakt die niet goed oplet, of zelf niet ervaren is.

Contra-indicaties bij wintersporten in je zwangerschap

In sommige gevallen zijn we erg streng en dan raden we als verloskundige (of gynaecoloog) een wintersport vakantie sowieso af. Dit is als je:

  • Onervaren bent, zowel bij skiën als bij snowboarden
  • Als je bekken/rugklachten hebt, en instabiel op je ski’s staat
  • Als je onzeker bent tijdens wintersporten op de ski’s of op je snowboard
  • Als je last hebt van bloedingen of veel harde buiken
  • Als je zwanger bent van een tweeling
  • Als je zwanger bent van een kindje met groeivertraging
  • Verblijft in een hotel/appartement/gebied hoger dan 2150 meter of hoger.
  • Als je langer dan 12 weken zwanger bent (3 maand)

Waarom raden we wintersporten af na 12 weken?

Er zijn eigenlijk twee redenen waarom we wintersport afraden na 12 weken. Allereerst verandert er een boel in je lijf tijdens de zwangerschap. Niet alleen de baarmoeder en je baby groeit, je krijgt ook een liter extra bloed én je spieren en gewrichten voelen anders aan. Dit zorgt ervoor dat zwangeren vaak pijn in hun lijf hebben. Tijdens wintersport kun je ervaren dat je meer uit balans bent. Dit vergroot de kans op vallen.

De tweede reden dat we wintersport afraden na 12 weken, is omdat de baarmoeder dan boven je schaambotje uitkomt. Er is dus minder bescherming mocht je ten val komen. Je ski’s, stokken, bomen, de skilift of andere mensen op de piste kunnen je ook raken.

Wil je toch skiën, snowboarden, sleetje rijden of hiken na 12 weken? Natuurlijk blijft het jouw eigen verantwoordelijkheid.

Waarom hoogte van het gebied tijdens wintersporten van belang is

Zoals je hierboven kunt lezen, vinden we het belangrijk dat je nadenkt over de hoogte van je verblijfplaats. In een skigebied dat hoger ligt dan 2150 meter bevat de lucht minder zuurstof. Als zwangere kun je in zo’n gebied onregelmatig gaan ademen. Dit geeft hyperventilatie klachten zoals tintelingen of benauwdheid. Er komt dan ook minder zuurstof bij de baarmoeder en de baby terecht. Dit is niet verstandig en kan problemen geven.

Natuurlijk ga je soms kortdurend naar een gebied boven 3000 meter om daarna weer af te dalen. Tip, blijf daar dan niet te lang en ga weer naar beneden. Kortdurend hier zijn, is niet schadelijk. Maar zorg dat je verblijfplaats wel onder de 2150 meter ligt om voldoende zuurstof binnen te krijgen.

Wintersport en hoogteziekte

Hoogteziekte ontstaat door een zuurstoftekort op grote hoogten, boven de 2000-2500 meter. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passe en te wennen aan dit hoger gelegen gebied. We noemen dit ook wel acclimatiseren. Als je jezelf die tijd niet geeft, dan kun je klachten krijgen. Klachten tijdens wintersport door hoogteziekte zijn misselijkheid, braken, hoofdpijn en benauwdheid. In ernstige gevallen kun je vocht in je hersenen krijgen en/of in je longen.

Hoe zwaar en intensief mag je wintersporten?

Dit is afhankelijk van de conditie die je al had voordat je zwanger was. We adviseren je om gedurende 40 minuten tot 60% van je maximale hartslag te wintersporten. Maar zowel bij skiën als bij snowboarden is rust erg belangrijk. Overdrijf niet en neem geregeld pauze. Krijg je harde buiken? Dan moet je direct stoppen, dit is een waarschuwingssignaal van je lijf.

Je zult merken dat je na 30-60 minuten inspanning slapper voelt, dan als je niet zwanger bent. Dit heeft voornamelijk te maken met de snelle opname van koolhydraten in je zwangerschap. Je krijgt dus sneller een “suikerdip” tijdens het wintersporten. Eet in ieder geval 6 kleine porties op een dag!

9 tips bij wintersport in je zwangerschap

  1. Doe vooral op dag 1 erg rustig aan, zodat je lichaam kan acclimatiseren
  2. Drink dagelijks voldoende water, minimaal 2 liter. Je lichaam heeft vocht nodig in de zwangerschap, helemaal tijdens wintersport.
  3. Als je niet kunt skiën of snowboarden, zijn er nog genoeg andere leuke activiteiten te doen. Denk aan een mooie hike maken (denk ook hier wel aan de hoogte van het gebied, goed schoeisel en je eigen veiligheid!) en drink daarna een warm drankje om op te warmen. Natuurlijk kan shoppen en ergens lunchen ook prima.
  4. Gebruik de skiliften volop, je krijgt mooie uitzichten mee van het sneeuwlandschap.
  5. Ga naar een toeristenbureau in de omgeving (soort VVV) voor andere uitjes tijdens de wintersport.
  6. Zorg dat je van tevoren je reisverzekering hebt gecheckt: zijn buitenlandse medische kosten gedekt?
  7. Wees je ervan bewust dat je na een val weinig pijnstilling mag, alleen paracetamol.
  8. Vraag bij ons een zwangerschapsverklaring in het Engels en neem een uitdraai van je zwangerschapskaart mee op wintersport
  9. Zorg dat je op maximaal 60-70% van je hartslag zit tijdens inspanning. Dus niet te fanatiek en niet buiten adem.

Hopelijk heeft deze blog jullie antwoorden gegeven op al jullie vragen over skiën en snowboarden tijdens je zwangerschap.

Heb je na het lezen van deze blog toch nog andere vragen over wintersporten in je zwangerschap? Je kunt ons een bericht sturen via de contactpagina van de website. Bellen kan ook op 0570-650591.