Het is inmiddels juni, nog twee weken en dan start officieel de zomer! Heerlijk genieten van hopelijk wat vakantiedagen, of misschien wel je verlof. Als het net zulk goed weer is als de afgelopen periode, hebben we niets te klagen. We krijgen in de lente en de zomer vaak veel vragen over zwangerschap en vakantie. Daarom deze blog, die hopelijk de meest voorkomende vragen beantwoord. Want ook als je zwanger bent, kun je prima genieten van een vakantie! Het is wel verstandig dat je op een aantal zaken let. 

 • We krijgen vaak de vraag of we een “Fit to Fly-verklaring” willen maken. Deze verklaring bevat de uitgerekende datum en er wordt vermeld dat zowel jij als de baby gezond genoeg zijn om te vliegen. Echter, verloskundigen mogen dit niet meer geven omdat we geen arts zijn. We hebben uiteraard een “gewone” zwangerschapsverklaring voor je, waar op staat hoe ver je zwanger bent en wat je uitgerekende datum is.
 • Het originele Fit to Fly-formulier kun je krijgen bij je huisarts. Let erop dat je deze pas uiterlijk 5 dagen voor de heenreis haalt (de verklaring mag niet ouder zijn dan 1 maand, de terugvlucht inbegrepen!) En zorg dat het formulier ook een Engelse tekst heeft en zonodig ook een Franse.
 • Veel maatschappijen vragen om het Fit to Fly document vanaf 28 weken zwangerschap. Maar hoeveel weken je zwanger bent, is voor een buitenstaander moeilijk in te schatten. Neem het formulier daarom voor de zekerheid mee zodra je een duidelijke zwangere buik hebt. Let op: er zijn een aantal maatschappijen die een éigen formulier gebruiken die je ondertekend mee moet nemen. Bekijk de website van je vliegmaatschappij.
 • Mag je door de Security Scans en/of Bodyscan op het vliegveld? De Security Scan mag niet verward worden met de Bodyscan die door de Douane op de luchthaven bij de zogenaamde 100 % controles wordt gebruikt. De Bodyscan maakt, in tegenstelling tot de Security Scan, gebruik van röntgenstralen die door de huid gaan om ingeslikte goederente traceren. De hoeveelheid straling zou erg laag zijn, maar er bestaan wisselende meningen over de veiligheid voor zwangere vrouwen. Het liefst vermijden dus! De Security Scan werkt met ongevaarlijke millimetergolven die weerkaatsen op de huid en het lichaam niet binnengaan. De Security Scan detecteert voorwerpen op het lichaam. Zwangere vrouwen kunnen zich dus door de Securityscan laten controleren. Het kan nooit kwaad te melden dat je zwanger bent als je bij de douane staat! Het kan zijn dat je gefouilleerd wordt, in plaats van door de scan te gaan.
 • In het buitenland worden de regels omtrent hygiëne vaak niet zo nauw genomen. Let daarom op dat je groenten altijd gekookt en gewassen zijn en je fruit geschild. Ook kraanwater is vaak niet drinkbaar. Kies dus altijd voor mineraalwater uit een flesje, ook als je je tanden poetst.
 • Drink meer dan je gewend bent, zeker 2 liter per dag. Tip: neem een Dopper mee die je zelf vult, of bijvoorbeeld een petfles van een liter. Die moet je dan twee keer per dag leeg hebben gedronken.
 • Ben je geen fan van water? Je kunt speciale flesjes kopen waar je fruitpartjes bij in kunt doen, zodat je zelf citroenwater kunt maken, of bijvoorbeeld water met komkommer en muntblaadjes. Suikervrije ranja is ook een alternatief voor water, bijv. Slimpie limonadesiroop.
 • Vermijd de volle zon en maak gebruik van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Maar buiten zijn is goed voor je! Zonlicht is namelijk niet alleen aangenaam maar ook nuttig. UV stralen zorgen voor de aanmaak van vitamine D, zodat calcium in het lichaam opgenomen kan worden voor de groei en het behoud van stevige botten. Wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat voldoende vitamine D de kans op zwangerschapssuikerziekte, zwangerschapsvergiftiging en een laag geboortegewicht verkleint.
 • Maar teveel zon kan allerlei nare gevolgen hebben, juist tijdens je zwangerschap. Daarom is goede zonbescherming zeer belangrijk. Tip: kijk eens op de site www.innasun.com. De producten van Inna Suncare zijn speciaal ontwikkeld voor jouw gevoelige huid tijdens je zwangerschap. Zo voorkom je dat je een zwangerschapsmasker krijgt.
 • Check vooraf of je verzekerd bent voor medische kosten in het buitenland. Zoek, indien nodig, een betrouwbare kliniek of ziekenhuis rondom je hotel/verblijfplaats.
 • Last but not least: neem altijd je doorzichtige Baren&zo mapje mee met daarin je zwangerschapskaart. Je kunt ons ook altijd bellen vanaf je vakantie-adres als je vragen hebt.

We wensen jullie een heerlijke zomer! Liefs, team Baren &zo