Gastblog van onze studente Robin Elise

Tijdens de zwangerschap wordt het ijzergehalte van de zwangere diverse keren bepaald, maar waarom is het zo belangrijk om te weten wat het ijzergehalte is? 

IJzer is een mineraal dat je nodig hebt voor de aanmaak van het eiwit hemoglobine. Hemoglobine is aanwezig in je rode bloedcellen. De rode bloedcellen hebben hemoglobine nodig om zuurstof aan zich vast te laten binden zodat het overal in het lichaam naar toe getransporteerd kan worden. Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen gemiddeld 25% tot 40% meer bloed dit is nodig omdat de baarmoeder groter wordt en er een baby groeit en beide veel zuurstof nodig hebben. Door deze toename van bloed betekent het dat er ook meer hemoglobine nodig is wat indirect in verband staat met een grotere behoefte aan ijzer.

Ook is belangrijk dat je een goede ijzervoorraad hebt, ijzer wordt opgeslagen door het eiwit ferritine. Wanneer het algemene ijzergehalte laag is wordt er beroep gedaan op ferritinegehalte. Een ijzervoorraad is van belang rondom de bevalling omdat je tijdens de bevalling veel bloed kan verliezen. Om te zorgen dat het lichaam toch in balans blijft zal de ijzervoorraad worden aangebroken zodat het in het bloed weer op peil is waardoor jij je weer goed zal voelen.

Tijdens de zwangerschap laat de verloskundige je bloedprikken. Wanneer uit het bloedonderzoek een laag hemoglobinegehalte of een laag ferritinegehalte komt kan dit betekenen dat je een ijzergebrek hebt. Ook kunnen zich klachten voordoen wanneer ijzergebrek zich later ontwikkeld. Klachten die je dan voornamelijk zijn: kortademigheid, duizeligheid, vermoeidheid, hartkloppingen, hoofdpijn, weinig eetlust en gevoel van flauw kunnen vallen (De Verloskundige, 2018).

Wat kan je zelf doen om het ijzergehalte zo goed mogelijk op peil te houden? IJzerrijke voeding helpt om je ijzer- en ferritinegehalte op peil te houden. Producten waar veel ijzer in zit zijn:

  • Graanproducten: volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en muesli
  • Vette vis: haring, sardientjes, kabeljauw en zalm (deze wel goed gaar bakken, rauwe vis kan parasieten bevatten die bij de baby terecht kunnen komen)
  • Rood vlees: rundvlees (deze wel goed gaar bakken, rauw vlees kan parasieten bevatten die bij de baby terecht kunnen komen)
  • Groene groente: spinazie, broccoli, andijvie, boerenkool
  • Bonen en peulvruchten: kikkererwten, linzen, witte en bruine bonen, doperwten
  • Noten en gedroogd fruit: cashewnoten, vijgen, abrikozen, rozijnen
  • Appelstroop
  • Roosvicee Ferro aanmaak siroop

(Voedingscentrum, 2018)

Eet of drink naast je ijzerrijke voeding ook dagelijks iets wat vitamine C bevat zoals een sinaasappel, jus d’orange, kiwi of groente. Vitamine C bevordert namelijk de opname van ijzer in het bloed. Calcium wat in zuivel zit zoals melk, yoghurt en kaas weerhoud de opname van ijzer (Prins, Roosmalen van, Scherjon, & Smit, 2014).

Probeer deze producten niet in combinatie met elkaar in te nemen. Download de app ‘GezondGroeien’ van het voedingscentrum om voor jou en je baby het beste uit de voeding te halen tijdens de zwangerschap maar ook daarna. De app heeft een groot aanbod aan voeding en lifestyle adviezen, weetjes en heerlijke gezonde recepten.

Bronnen:

De Verloskundige. (2018, Mei 16). Bloedarmoede. Opgehaald van de Verloskundige: http://deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/129/bloedarmoede/

Prins, M., Roosmalen van, J., Scherjon, S., & Smit, Y. (2014). Praktische verloskunde. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Voedingscentrum. (2018, Mei 16). IJzer. Opgehaald van Voedingscentrum: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ijzer.aspx