Veel vrouwen dromen van zwanger worden van jongs af aan. Toch herkennen veel vrouwen vroege symptomen van een zwangerschap niet, totdat ze niet meer ongesteld worden. Pas dan valt het kwartje en herkennen ze ook andere symptomen die passen bij een zwangerschap. Toch verschilt het per vrouw, zowel de symptomen als de herkenning ervan. Geregeld krijgen we vragen van jullie of een bepaald symptoom kan horen bij een vroege zwangerschap. We besloten om alles voor je op een rijtje te zetten en onze kennis met je te delen! In dit artikel leer je alles over 11 vroege symptomen van een zwangerschap, welke symptomen vaak voorkomen en welke zeldzaam zijn en wanneer de meeste vrouwen er last van hebben. Leer op welke symptomen je moet letten, of check hier of je misschien al zwanger kunt zijn.

Hoe merk je dat je zwanger bent?

Zodra de bevruchting heeft plaatsgevonden begint het vrouwenlijf al te veranderen. Het zwangerschapshormoon HCG zorgt voor verschillende symptomen waardoor je kunt weten of je zwanger bent. Meestal is het een combi van drie of meer verschillende symptomen die je als vrouw ervaart. Meestal zijn de zwangerschapsklachten in het eerste trimester het ergst, daarna nemen ze wel af. Zodra je merkt dat je zwanger bent, vraag je misschien ook af wanneer deze zwangerschap dan gestart is. Dit is een hele goede vraag, maar daarvoor moeten we een stukje biologie behandelen. Als je wilt berekenen hoe ver je zwanger bent (en wanneer dus de start van de zwangerschap was), reken dan vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie (EDLM). Waarom? Omdat de meeste vrouwen niet 100% zeker weten wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden! We vragen altijd of je een regelmatige cyclus hebt van 28 dagen. Sommige vrouwen hebben een langere of kortere cyclus, dit geeft een andere uitgerekende datum. Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen, gaan we ervan uit dat je eisprong 14 dagen ervoor geweest. De eisprong is een fase in je cyclus, wanneer een eicel wordt vrijgegeven door je eierstokken. Dit heet de ovulatie. De eicel die vrijkwam bij de ovulatie, wordt via de eileiders naar de baarmoeder geleid. Alleen in deze fase (na de eisprong), kan dat eitje bevrucht worden door sperma. Wist je dat een eicel maar 24 uur kan overleven na de eisprong als hij niet bevrucht wordt? Gelukkig kunnen spermacellen in de vrouwelijke omgeving tot wel 5 dagen overleven. Je merkt dus dat je zwanger bent, zodra je menstruatie uitblijft.

Kans op zwangerschap vergroten

Wil je je kans op zwangerschap vergroten? Zorg dan dat je geregeld seks hebt in de periode voor je eisprong! Zodra de eicel bevrucht is, vervolgt hij langzaam zijn weg naar de baarmoeder. Als het baarmoederslijmvlies voldoende dik is, kan de eicel innestelen. Sommige vrouwen krijgen als eerste symptoom wat bloedverlies, dit kan passen bij een innestelingsbloeding. Ook vermoeidheid kan een eerste signaal van zwangerschap zijn. Een lichte innestelingsbloeding en de vermoeidheid zie je vaak ontstaan in de vierde week van de zwangerschap. Misschien denk je dat dit laat is, om vroege symptomen van zwangerschap te (h)erkennen, maar vergeet niet dat we dus pas starten met tellen vanaf de EDLM.

De vroege symptomen die wijzen op zwangerschap, kunnen in twee categorieën worden verdeeld

  • 4-6 weken – signalen van succesvolle bevruchting en innesteling
  • 6-12 weken – symptomen die passen bij een groeiende embryo

Een positieve zwangerschapstest

Je menstruatie zou moeten doorbreken, maar er gebeurt niets. Je bent nu overtijd! Als je menstruatie 1 of meerdere dagen te laat is, dan weet je misschien al snel dat je zwanger kunt zijn. Het beste kun je een zwangerschapstest doen. HCG (het zwangerschapshormoon) gemaakt door de placenta kan gedetecteerd worden in je urine. Er zijn verschillende testen op de markt, met smileys, plusjes, twee streepjes of met de tekst zwanger/niet zwanger. Zo zie je vaak al binnen enkele minuten of je zwanger bent. Is de zwangerschapstest negatief? Wacht dan 5 tot 7 dagen, en test daarna opnieuw. Grote kans dat hij daarna wel positief wordt. Een zwangerschapstest kan trouwens niet positief worden terwijl je niet zwanger bent.

Gevoelige borsten

Je zou het misschien niet geloven als we zeggen dat dit je eerste aanwijzing is op een vroege zwangerschap. Maar toch heeft 96% van de vrouwen last van gespannen borsten, vaak vanaf week 3 in je zwangerschap. Hormonen als progesteron, oestrogeen en prolactine zijn hoog in het bloed van zwangere vrouwen, zij stimuleren de ontwikkeling en groei van je borsten. Eigenlijk begint hier dus al de aanleg van alles wat je nodig hebt om straks borstvoeding te geven na de bevalling. Klierweefsel en melkkanaaltjes nemen toe, wat zorgt voor gevoelige borsten of pijnlijke tepels. Het kan zijn dat je ook verkleuring van je tepels gaat zien, dit is normaal.

Vermoeidheid

Zodra je zwanger bent, komt het symptoom vermoeidheid om de hoek kijken. Dit is bijna altijd door de veranderende hormoonbalans in je lichaam, en dus niets ernstigs. Probeer eraan toe te geven en lekker rustig aan te doen. Laat alle energie naar het groeien van de baby gaan. Dutjes overdag kunnen helpen, of ’s avonds vroeg naar bed. Ook even een tijdje minder intensief sporten is een goed idee. Soms komt de vermoeidheid door bloedarmoede. Vrouwen met bloedarmoede (ijzertekort) voelen zich ook vaak vermoeid, slap en moe. De kans op ijzertekort is vergroot bij vrouwen met slechte of afwijkende voedingsgewoonten, bij zwangere tieners, bij vrouwen met een nieuwe zwangerschap binnen een jaar na de voorgaande bevalling, bij een meerlingzwangerschap, bij zwangeren van niet-Noord-Europese afkomst en bij zwangere dragers van een hemoglobinopathie. Wij zullen altijd in je bloed kijken naar het ijzergehalte en je ijzervoorraad.

Ochtendmisselijkheid

Ochtendmisselijkheid is het gevoel dat je misselijk wordt of moet spugen zodra je opstaat. Misselijkheid en braken treden ongeveer bij 50% van de zwangeren op. De klachten beginnen voor de 9e week van je zwangerschap. Bij 90% van de zwangeren zijn de klachten na vier maanden weer verdwenen. Dit is normaal. Meestal verergert het als je het ontbijt voor je neus hebt staan, dit komt omdat je maag nog leeg is. Daarom is het verstandig om iets op je nachtkastje te leggen, zodat je kunt beginnen met iets te eten in bed als je last hebt van ochtendmisselijkheid. Denk aan Sultana of een plak ontbijtkoek. Bij misselijkheid die langer aanhoudt, zijn we altijd alert op andere oorzaken.

  • Probeer er zelf achter te komen welk voedsel je maag het best kan hebben. Het helpt om kleine beetjes te eten over de hele dag. Grote porties en vermoeidheid kunnen de misselijkheid verergeren.
  • Een lage bloedsuikerspiegel, stress, vermoeidheid en je wisselende hormoonbalans kunnen de misselijkheid verergeren.
  • Bij matige misselijkheid kun je gember (4 keer per dag 250 mg) proberen.
  • Bij ernstige misselijkheid of braken raden we je aan om contact met ons op te nemen, want dan zijn medicijnen wenselijk. Een voorbeeld is Emesafene (meclozine). Dit schrijft je huisarts voor.
  • Als het braken zo ernstig is dat je niets meer binnenhoudt, niet meer drinkt, of nauwelijks meer plast, neem dan direct contact met ons op. We controleren je en kijken je urine na. Als er ketonen in je urine zitten, spreken we van hyperemesis gravidarum en dan verwijzen we je naar de gynaecoloog.

Stemmingswisselingen (moodswings)

Als je nog niet weet dat je zwanger bent, dan kom je er misschien wel achter omdat je last hebt van onverklaarbare huilbuien of woede-aanvallen. De tranen zitten hoog! Een schattige commercial op tv met dieren erin, of een artikel in de krant over armoede in een derde wereld land: je hebt niet veel nodig of de tissue box moet erbij komen. Veel partners weten ook niet wat ze met je aanmoeten als je last hebt van moodswings. Zwangeren kunnen onredelijk zijn en binnen zeer korte tijd switchen tussen blij en boos zijn. De reden dat je last hebt van deze symptomen komt door de stijging van verschillende hormonen, zoals progesteron en oestrogeen. Meestal zijn deze klachten het ergst in het eerste trimester. Het tweede trimester is vaak rustiger, omdat je lichaam went aan de hoeveelheid hormonen. In het derde trimester krijg je weer meer last van kwaaltjes, het zwanger zijn wordt zwaarder. Vaak zien we dan ook weer meer wisselingen in je humeur.

  • Probeer stress te vermijden
  • Vertel je partner wat hij kan verwachten en praat over je stemmingswisselingen
  • Zorg voor afleiding en doe leuke dingen
  • Ben je langdurig emotioneel of heb je negatieve gedachten? Dan is er misschien meer aan de hand, laat het ons weten tijdens het spreekuur. Te lang doorlopen met depressieve gevoelens vergroot de kans op een vroeggeboorte of een prenatale depressie.

Eetbuien en cravings

Augurken of zoute haring met slagroom, broodje kroket of citrusfruit. Zodra je zwanger bent, gaat je smaak veranderen en krijg je zin in de meest rare combi’s! Dit komt echt door de hormonencocktail in je bloed en bijna elke zwangere heeft er ‘last’ van. Het lijkt vooral te komen van oestrogeen, dit hormoon zorgt voor veranderingen in je lichaam zoals meer bloedtoevoer. Dit heeft invloed op je smaakpapillen en laat je smachten naar een soort voeding. Een andere theorie is dat je lijf gaat aangeven wat het nodig heeft. Zin in veel vlees terwijl je er normaal niet zo van houdt? Misschien heb je wel een ijzertekort. Of heb je juist zin in fruit? Het kan zijn dat je een vitamine B of C tekort hebt. Je kunt bij ons altijd een bloedonderzoek aanvragen (dit gaat wel van je eigen risico af).

  • Probeer regelmatig te eten en sla sowieso geen hoofdmaaltijd over (ontbijt/lunch/diner)
  • Zorg dat je gezonde tussendoortjes in huis hebt, zodat het makkelijk wordt om dit te pakken in plaats van een ongezonde keuze
  • Weten wat jouw cravings vertellen over wat je lijf nodig heeft? Loop dan eens binnen bij Linda, onze diëtiste in de praktijk, voor tips en adviezen.

Vaak moeten plassen

Tijdens de zwangerschap moet je vaker plassen dan normaal. Dat komt omdat je steeds groter wordende baarmoeder op je blaas drukt, doordat de urineleiders tijdens de zwangerschap wijder open staan en de blaaswand tijdens de zwangerschap wat slapper is. Hierdoor heb je snel het gevoel dat je moet plassen. Als je heel vaak moet plassen en als het plassen pijnlijk is, kan dat door een blaasontsteking komen. Wanneer je niet helemaal ‘uitplast’, is de kans op een blaasontsteking groter. Vermoed je een blaasontsteking, breng dan een potje urine voor controle naar de huisarts. Als blijkt dat je een blaasontsteking hebt, krijg je een antibioticakuur. Dit is niet gevaarlijk voor de baby.

Rugpijn

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van je rug en/of bekken. Dit kan komen doordat je door het gewicht van je buik anders gaat staan, maar ook doordat de de verbindingen tussen je botten verweken. Als je goed op je houding let, kun je zwangerschapsgerelateerde rug- en bekkenklachten voorkomen of verminderen. Last van rugpijn? Neem dan eens een kijkje hier.

Obstipatie en opgeblazen gevoel

Tijdens de zwangerschap werken je darmen wat trager. Dat komt door de verandering van je hormonale huishouding, het hormoon progesteron legt je darmen stil. Natuurlijk wordt verder in je zwangerschap ook je baarmoeder groter, dit zorgt voor verdrukking van je darmen. Daardoor komt de ontlasting minder vaak en is deze ook harder. Dit kan pijnlijk zijn en aambeien oorzaken. Ook kan je door de harde ontlasting en/ of aambeien soms wat bloedverlies hebben als je moet poepen.

  • Eet vezelrijk voedsel, zoals rauwkost, fruit en volkoren producten
  • Zorg dat je ongeveer 2 liter per dag drinkt, maar drink niet te veel cafeïnehoudende dranken zoals koffie
  • Blijf in beweging; dit prikkelt je darmen om te blijven bewegen en kneden
  • Let op je poephouding: neem de tijd om naar het toilet en leun met je rug naar achteren. Zo zorg je ervoor dat je ontlasting er beter uit kan.
  • Gebruik eventueel 2 theelepels lijnzaadolie per dag (of kies iets anders, zoals Lactulose siroop of vezelzakjes via de huisarts)

Overige vroege zwangerschapssymptomen

Natuurlijk zijn er nog veel meer symptomen die passen bij een vroege zwangerschap. Voorbeelden daarvan zijn het hebben van: hoofdpijn,  acne en pukkeltjes, lage weerstand (verkoudheid en hoesten), duizelig en licht in je hoofd. Ook  aankomen in gewicht is soms een vroeg zwangerschapssymptoom. Mocht je hier vragen over hebben, laat het ons gerust weten.


Ook interessant