“Ga er maar aan staan: je hebt zes minuten voor een fietsritje van de Ceintuurbaan naar de moskee en weer terug. En het is een kwestie van leven of dood. Marlies Koers (26) stuurde iemand op pad om een AED te halen toen ze een onwel geworden vrachtwagenchauffeur reanimeerde. Die AED was er wel, maar te ver weg. 

Het gebeurde op 2 februari dit jaar. Een vrachtwagenchauffeur zakte in elkaar terwijl hij op de Ceintuurbaan reed. Precies ter hoogte van de fietsenmakers van Roto Tweewielers. Gelukkig, want die zien vaak wat er op straat gebeurt, vertelt Koers, die op dat moment spreekuur had in haar verloskundigenpraktijk Baren & Zo. De truck raakte niets, en minderde alleen vaart. ,,De mannen hebben hem direct uit de cabine gehaald en toevallig reed in de auto achter de vrachtwagen een verpleegkundige van de intensive care. Die is meteen de reanimatie gestart.”

Fysiek zwaar

Direct kwamen er mensen naar de praktijk om Koers te waarschuwen. ,,’Heb je een AED?’, vroegen ze. Die had ik niet, maar ik kon wel reanimeren.” Dat was ook wel nodig, want reanimeren is fysiek heel zwaar, vertelt de 26-jarige verloskundige. ,,Eigenlijk moet je sowieso elke twee minuten afwisselen.” Maar dat er geen AED was, dat was een heikel punt. ,,Het is noodzakelijk om na zes minuten in ieder geval iets te doen. Beademen bijvoorbeeld. Anders is de kans op restschade heel groot.” Een AED heeft daarin grote meerwaarde. Via de elektroden die op de huid worden geplakt analyseert het apparaat de toestand van het hart. En kan het adviseren over mogelijke acties.

Maar de dichtstbijzijnde AED was in de moskee, kwamen ze achter. ,,Daar hebben we iemand op de fiets naartoe gestuurd. Maar tegen de tijd dat die terugkwam was de ambulance er al.” Het ambulancepersoneel vertelde Koers dat ze zich geen illusies moest maken. De man werd naar de intensive care gebracht in Zwolle, maar hij zou het waarschijnlijk niet halen.

De dagen erna waren moeilijk. ,,Het is bizar. Je hoort dan niks meer.” Totdat een week later de zoon van de vrachtwagenchauffeur met zijn vriendin de praktijk komt binnenstappen. ,,Hij zei: ‘Voordat ik het hele verhaal vertel wil ik zeggen: mijn vader leeft. Dankjewel.’ We waren allemaal geraakt. Dat was echt bijzonder.”

Buurthuizen en lokale ondernemers

Het hele voorval blijft Koers bezighouden. Vooral het feit dat er geen AED in de buurt was. Daarom besluit ze met de praktijk en met de buren van ROTO een AED aan te schaffen. En die is niet goedkoop. Ze betalen bijna 2.000 euro voor het apparaat en de kast. Die hangt nu sinds vorige week bij de praktijk. ,,Voor een burger alleen is het niet te doen. Maar buurthuizen en lokale ondernemers kunnen de handen ineenslaan om het ook te doen.”

De Hartstichting heeft als uitgangspunt dat er binnen een straal van 500 meter ten minste één AED beschikbaar is. Momenteel zijn er 100.000 AED’s, maar is het onbekend waar ze allemaal precies zijn. AED’s moeten namelijk geregistreerd worden. Koers grijpt dit voorval aan om buurten en ondernemers op te roepen om samen een AED te kopen. ,,Het is een mooi buurtinitiatief. Alleen al om samen alert te zijn en hulp te bieden als dat nodig is. Elke poging tot reanimatie is zinvol.”

“We zijn blij verrast dat de pers (De Stentor) dit indrukwekkende verhaal heeft opgepakt. We hopen dat de AED er vanaf nu voor niets hangt, dat we hem nooit hoeven in te zetten. Maar hij hangt er…. voor het geval dat! Een grote hulde voor dit buurtinitiatief, we bedanken ook ROTO, want samen hebben we geïnvesteerd.”