Via deze rubriek willen we je laten kennismaken met de mensen binnen Verloskundigenpraktijk Baren &zo. Zo kun je voorafgaand aan de controles op de praktijk alvast kennismaken met jouw verloskundigen en de assistentes. Vandaag is het woord aan Marlies Koers.

Wie ben je en wat doe je in de praktijk

Mijn naam is Marlies en ik ben verloskundige sinds 2013. Van oorsprong kom ik uit Twente, maar ik woon alweer een aantal jaar in Deventer samen met mijn vriend. Naast verloskundige ben ik ook eigenaar van de praktijk samen met Ingrid en Annemieke, dus doe ik ook taken als werkgever/ondernemer.

Binnen de praktijk doe ik de studentenbegeleiding van verloskundigen in opleiding en ik klief te korte tongriemen bij baby’s. Verder werk ik veel met media & communicatie in de praktijk. Dus ik zorg ervoor dat je onze online platforms kunt vinden en dat je 24/7 kunt mee praten over zwanger worden en zijn, bevallen en kraamtijd maar ook over onze praktijk, onze visie en service. We zijn actief op Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn. Alles om aan te sluiten bij de zwangere en partner van nu!

Wat voor school/werkachtergrond heb je?

Ik heb VWO gedaan, maar ben vlak voor het examen naar 5 HAVO gegaan omdat ik zo snel mogelijk verloskunde wilde doen. Ik heb de opleiding binnen 4 jaar afgerond en was afgestudeerd op mijn 21e. Best jong om zo’n verantwoordelijke baan te hebben. Ik startte als waarneemster in diverse plaatsen in Nederland en tegelijkertijd werkte ik als klinisch verloskundige in de Isala Klinieken (Zwolle).

Ik heb tijdens mijn studie gewerkt als kraamverzorgster, als directiesecretaresse bij de CEO van Ter Stal Familiemode en jaren als vakkenvuller bij Jumbo. Stil zitten ben ik duidelijk niet goed in haha.

Wanneer en hoe kwam je bij Baren &zo terecht?

In mei 2014 hoorde ik via-via dat er een verloskundige wegging ivm pensioen en toen heb ik direct gebeld voor informatie. Ik kreeg Ingrid aan de lijn en we hebben wel drie kwartier gekletst. Het klikte direct, dus al vrij vlot daarna ben ik op sollicitatiegesprek gekomen. In 2015 ben ik toegetreden tot de maatschap.

Wat maakt dit werk voor jou zo interessant en leuk

Op één staat natuurlijk de bevalling en het kindje aanpakken. Het blijft elke keer weer een eer, een privilege om daarbij te helpen! Maar waar mijn hart sneller van gaat kloppen, waar ik met alle liefde mijn bed voor uit ga in het holst van de nacht en wat mijn passie veroorzaakt? Dat is het simpele gegeven van mensen ‘zien’. Wat ik fantastisch vind aan mijn werk, is kennis te maken met stellen. Te horen wat er in hen omgaat en te horen hoe ze er tegenover staan dat ze op dit belangrijke punt in hun leven staan. Dan hoor je van alles: dromen, wensen, diepte- en hoogtepunten, idealen en passies. Er bestaat zo’n kleurenpalet aan mensen op deze wereld. Het is leuk om de mensen te zien achter de ‘zwangere en haar partner’.

Het is dus niet alleen de zwangerschap controleren en het hartje luisteren, maar vooral kennis te maken met de personen die tegenover me zitten. Daarom luister ik met alle liefde naar al die levensverhalen, die mensen me toevertrouwen. Vaak in de nacht, in de vele uren wachten waaruit mijn werk bestaat. Ik knik, luister en verwonder.

Was dit iets wat je vroeger al graag wilde gaan doen later?

Jazeker! De zelfstandigheid als medisch professional heeft me altijd aangetrokken. Ik heb zelfs een plakboek teruggevonden van mezelf in groep 5 over ‘de verloskundige’. Ik denk dat het vooral aangewakkerd is door de verhalen van mijn moeder, zij is kraamverzorgster. Als ik geen verloskundige was geworden, was ik geneeskunde gaan studeren of ambulanceverpleegkundige geworden.

Ervaar je vooroordelen ten aan zien van je werk? 

Ik merk eigenlijk niet veel van vooroordelen, veel mensen vinden het een mooi beroep. Wel merken we dat niet iedereen weet wat een verloskundige doet. De kraamverzorgster is acht dagen bij je thuis, ze doen de medische controles en smeren de beschuitjes, wij eten ze alleen 😉

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

Een gemiddelde is er niet! Elke dag is weer een verrassing wat ik ga tegenkomen of wat ik moet doen. Het is een diverse mix van begeleiden en coachen, tot geruststellen en troosten. Verloskunde is een dynamisch vak: oftewel rennen en stilstaan. Heerlijk, want ik ben geen type voor een 9-tot-5 kantoorbaan.

Hoe ga je om met moeilijke of zware momenten in je werk?

Die praat ik van me af, tegen mijn vriend tijdens het avondeten, of ik bel mijn oudste broer om even te sparren. Ook het delen met collega’s is fijn, zij snappen hoe intens verdrietig/zwaar sommige keuzes of situaties zijn. Sporten helpt ook om mijn hoofd leeg te maken.

Wat is je mooiste ervaring binnen het vak?

Ohhh, waar moet ik beginnen? Elke bevalling is uniek, en ze zijn bijna allemaal even mooi! Ik kan er niet eentje kiezen, maar de meest indrukwekkende, spannende of bijzondere daar blog ik over. Je leest ze terug op onze website en ik heb er zelfs 2 boeken over geschreven. Die vind je hier.

Hoe wordt jouw karakter in één woord omschreven denk je?

Enthousiast

De vraag hierboven is natuurlijk gesteld aan de cliënten van Baren &zo! Marlies wordt omschreven als…

Positiviteit – topvrouw – enthousiast – sociaal – geruststellend – lief – begripvol – staat voor haar vak – doorpakkend als het moet en nodig is – goede steun – wijs en vertrouwen – vrolijk


Dit was het interview met Marlies! We hopen dat je het leuk vond om te lezen en dat je haar een beetje beter kent. Wil je graag in contact komen met Marlies? Je kunt haar mailen op marlies@barenenzo.nl

Ook interessant: