Beste (aanstaande) ouders,

Via het RIVM kregen we een bericht om aan jullie te laten weten dat er een verandering zit aan te komen. Normaal gesproken wordt namelijk bij de hielprik aangehouden dat ‘geen bericht, goed bericht’ is. Ouders worden alleen op de hoogte gebracht als er een afwijking is gevonden in de hielprik bij de baby. Daar komt nu verandering in!

Wat betekent de verandering rondom de hielprik voor mij?

Vanaf 1 maart 2020 gaat het RIVM gebruik maken van het ‘Bericht Goede Uitslag’, ook wel BGU genoemd. Dat betekent dat ouders/verzorgers binnen 5 weken na de hielprik ALTIJD bericht krijgt over de uitslag van de hielprik. Of deze dus goed is, of juist afwijkend, je hoort het sowieso. Dit gebeurt via een brief per post.

Wat gebeurt er met het bloed van mijn baby nadat de hielprik is gedaan?

Na de hielprik wordt het bloed naar een laboratorium gestuurd. Daar wordt het bloed onderzocht op een aantal ziekten. Er zijn vier uitslagen mogelijk. Meestal is de uitslag goed. Kijk hier welke vier mogelijkheden er zijn.

Wanneer hoor ik meer?

Naar verwachting zal de eerste brief begin april 2020 op de mat liggen bij de eerste ouders/verzorgers. Als je dan nog een bericht hebt gekregen, kun je contact opnemen met RIVM-DVP-regiokantoor.

  • Heb je vragen over de hielprik bij jouw baby? Dan kun je bij de verloskundige terecht of bij het RIVM-DVP-regiokantoor in jouw regio. Dat is voor Deventer e.o. ‘Noord Oost’.

Regiokantoor RIVM-DVP Noord-Oost

(Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Gelderland)
Postbus 7020
8007 HA Zwolle
088-6788951
dvpnoordoost@rivm.nl 


Ook interessant:

  • Video zien over hoe de hielprik thuis in zijn werk gaat? Dat kan hier.
  • Informatie over de geboorteaangifte
  • Ben je zwanger en misselijk? Lees hier meer.
  • Waarom yoga in de zwangerschap een goed idee is