Duizenden baby’s heeft ze geholpen om op de wereld te komen, maar na meer dan 34 jaar werken is het nu mooi geweest. Onze lieve collega Mirjam Papendrecht heeft laten weten dat zij zal stoppen met werken per 1 juli 2021.

We vinden dit als team ontzettend jammer, maar kijken terug op een fijne tijd waarin we samen hebben gewerkt. We hebben veel gelachen met elkaar, maar ook gehuild. Samen de schouders eronder gezet als het nodig was. We hopen de komende maanden nog te genieten van Mirjams aanwezigheid, gezelligheid én kundigheid als verloskundige in ons team. Zodra er meer nieuws is over wie Mirjam zal vervangen, zullen we dat delen.

Indrukwekkende loopbaan

Mirjam dacht tijdens haar jaren op de middelbare school dat zij Rechten of Gezondheidswetenschappen zou gaan studeren. Maar toen het examen naderde besloot zij toch iets anders te gaan doen. Een medisch vak leren waarbij ze zelfstandig moet werken én veel verantwoordelijk heeft werd haar doel. Na de middelbare school startte zij eerst aan een opleiding tot medisch secretaresse, om daarna gelukkig toch te kunnen beginnen aan de opleiding tot verloskundige in Heerlen.

Na haar afstuderen werkte Mirjam jaren als klinisch verloskundige in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht (AZU, nu dus het UMCU). Ook heeft zij zich jaren ingezet op de vroedvrouwenschool in Kerkrade. Daar werkte ze zowel in de kliniek als in de opleiding als docent. In de jaren daarna heeft Mirjam in diverse eerstelijns verloskundigenpraktijken gewerkt in de omgeving van Maastricht. Vanaf 2002 begon zij met werken bij Baren &zo in Deventer.

Mirjam: “Ik heb nooit spijt gehad van mijn keus: het is een prachtig beroep. Je bent deel van een bijzondere periode in het leven: zwangerschap, de geboorte van een klein mensje. Blijdschap en zorgen wisselen elkaar af voor de aanstaande ouders.

Altijd 100% inzet in werkgroepen voor Geboortezorg Salland, op de foto met collega verloskundige Willeke

Dynamiek in werkdagen

Het leven van een verloskundige is divers en geen dag is hetzelfde. Mirjam start haar 24-uurs diensten altijd door te lezen in het software systeem wat er de dagen ervoor zich heeft afgespeeld in de praktijk. Ze maakt een overzicht van de kraamvisites die gereden moeten worden en noteert alle bijzonderheden. Na de overdracht liggen haar sleutels klaar op tafel. Naast het kladblok en haar diensttelefoon. Ook de tas en een stapeltje kleren liggen klaar voor de nacht. Of ze het erg vindt dat zij vaak ’s nachts aan het werk is geweest?

Mirjam: “Juist fijn, de rust van de nacht is voor een geboorte zo mooi. Geen telefoontjes of appjes, geen afleiding door dagelijks leven, geen buren die de verloskundige zien komen. Gewoon alle aandacht voor de baby die komt!”

Omgaan met moeilijke momenten in het werk

Naast heel veel vreugdevolle momenten zijn er natuurlijk ook veel lastige momenten geweest. Je probeert ouders zo goed mogelijk bij te staan.

Mirjam: “Ik leer steeds van ouders die moeilijke dingen meemaken. Het is altijd fijn om te zien hoe mensen elkaar dan steunen en hoe ze ontdekken wat ze op zo’n moment nodig hebben. En thuis kan ik altijd vertellen wat ik mee maak, dat is superfijn.”

De mooiste ervaring

Om één ervaring te kiezen die ze het allermooist vindt, is lastig voor Mirjam.

“Het zijn heel veel mooie ervaringen en soms hilarische, en soms verdrietige. Mijn beroep goed uitoefenen en mensen steunen en goed voorlichten vind ik heel belangrijk. Het is fijn als mensen dat waarderen.’

Lieve Mirjam, we gaan je missen!

Liefs, Annemieke, Marlies, Ingrid en Martine

en natuurlijk Angelique, Manon en Brigitte (assistentes)