29 februari 2020

Het nieuws staat er vol mee: het nieuwe Corona-virus wat ontstaan is in China, heeft inmiddels wereldwijd zieken veroorzaakt. Ook in Nederland zijn er zieken met het Corona-virus gediagnosticeerd, onder andere in de regio Tilburg. Omdat het Corona-virus nog zo nieuw is, zijn er weinig wetenschappelijke studies gedaan die onderzoeken hoe verspreiding van het virus voorkomen kan worden en hoe de verspreiding van het ziekten binnen en tussen groepen mensen (populaties) verloopt.

Er zijn inmiddels wel een paar artikelen verschenen, maar de gegevens zijn gebaseerd op virussen die lijken op het Corona-virus én de beperkte info die we krijgen van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) volgt de besmettingen nauwlettend. Dus zodra er meer bekend is, zullen we dat met jullie delen.

Wat is het Corona-virus?

Het nieuwe Corona-virus heet in de medische wereld SARS-CoV-2 of COVID-19. Het is een virus wat bijna hetzelfde is als SARS en MERS, wat in 2003 voor verschillende uitbraken zorgde. Coronavirussen veroorzaken griep-verschijnselen wat lijkt op een luchtweginfectie. Het is nog niet helemaal duidelijk welke klachten er allemaal horen bij het virus.

Hoe besmettelijk is het Corona-virus?

Op 30 januari 2020 heeft de WHO de uitbraak tot een internationale bedreiging voor de volksgezondheid uitgeroepen. De ziekte is van mens op mens overdraagbaar (via hoesten en niezen). Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt. 

 • Er wordt vanuit gegaan dat dieren de oorzaak zijn van dit virus, maar welke dieren precies is niet bekend.
 • Het virus overleeft niet goed buiten het menselijk lichaam, dus je kunt wel gewoon roltrappen, deurknoppen etc. aanraken. Was iets vaker je handen.

Symptomen nieuw Corona-virus

Mensen met het nieuwe coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Met luchtwegklachten moet je denken aan hoesten of moeilijk kunnen ademhalen (kortademigheid). Dit nieuwe Corona-virus wijkt af van de bekende coronavirussen die bij mensen voorkomen.

Kan ik het Corona-virus overdragen op mijn baby tijdens mijn zwangerschap?

In het tijdschrift “The Lancet” (een medisch tijdschrift) is een artikel verschenen over een studie rondom het nieuwe Corona-virus. Er is een wetenschappelijk onderzoek geweest waarin 9 zwangere vrouwen met het virus zijn onderzocht. Dit is natuurlijk geen grote onderzoeksgroep, dus er moet nog wel meer onderzoek gedaan worden naar het virus en zijn risico’s. Maar in deze kleinschalige studie is gevonden dat het virus niet in de buik overdraagbaar is op de baby. Dit noemen we ‘verticale transmissie’. Ook het vruchtwater, de moedermelk en het navelstrengbloed van de baby’s zijn getest en deze bevatten het virus niet.

 • Let op: het virus is wel besmettelijk en gevaarlijk voor pasgeboren kindjes. De baby’s kunnen erg ziek worden als ze in contact komen met zieke patiënten (via lichamelijk contact).

Heb ik het Corona-virus? 

Je zou het Corona-virus kunnen hebben als je:

 • Koorts hebt (van tenminste 38 graden Celsius) met hoesten of kortademigheid

EN

 • je klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit een land/regio zoals China (inclusief Hong Kong, Macau en Taiwan), Singapore, Zuid-Korea en Iran. Daarnaast enkele gemeenten in Italië: Codogno, Sesto Cremonese, Pizzighettone, Soresina, Sesto S.G., Pieve Porto Morone Casalpusterlengo, Castiglion d’Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorano (regio Lombardije) en V’o Euganeo, Mira (regio Veneto).
 • de klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na contact met een patiënt met die besmet is met het nieuwe Corona-virus.

Zorg dat je alert bent op klachten. Voel jij je niet lekker, heb je koorts of blijf je hoesten? Neem dan contact met ons op via het spoednummer: 0570-547488 of bel je huisarts.


Belangrijkste boodschap:

De belangrijkste boodschap: bij klachten kun je alleen aan het Corona-virus denken als je daadwerkelijk in een risicogebied bent geweest. Als je daar niet bent geweest, hoef je je geen zorgen te maken.

Hoe kan ik de verspreiding van het Corona-virus voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg na eenmalig gebruiken

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Heeft het zin om een mondkapje te dragen?

Nee, het heeft in het dagelijks leven geen zin om een mondkapje te dragen. Dit wordt alleen geadviseerd in regio’s waar er veel zieke patiënten zijn die het Corona-virus verspreiden. Bovendien gebruiken mensen de mondkapjes vaak niet goed waardoor verspreiding van het virus nog steeds kan voorkomen. Ook raken mensen mondkapjes vaak aan, waardoor het virus aan je handen kan komen.

Hoe snel kun je genezen van het nieuwe Corona-virus?

Mensen met milde klachten kunnen na een paar dagen al genezen. Als je bent opgenomen in het ziekenhuis met ernstigse klachten, dan duurt het vaak langer (soms zelfs enkele weken).

Ik bestel dingen online, en ontvang dus vaak pakketjes. Kan het Corona-virus zich via post en pakketjes verspreiden?

Nee, je kunt het Corona-virus niet via pakketten of post krijgen.

Ik heb een trip (babymoon) gepland met mijn partner, kan ik deze reis door laten gaan?

We begrijpen dat je twijfelt of je jullie reis door moet laten gaan. Toch adviseren we om gewoon op reis te gaan, zo lang het ministerie van Buitenlandse Zaken geen code rood of oranje heeft afgegeven. Je kun in de app van het MvBZ per land bekijken wat het advies is.

 • Mocht er tijdens je reis ineens een grote uitbraak zijn, dan coördineert je reisorganisatie alles op basis van de lokale autoriteiten.
 • Tip: check je annuleringsverzekering én de voorwaarden, soms valt een negatief reisadvies namelijk niet onder je dekking.

Ik werk op een locatie (ziekenhuis of luchthaven) waar ik mogelijk meer risico loop om aan het nieuwe Corona-virus te worden blootgesteld. Is persoonlijke bescherming nodig?

Je werkgever moet in overleg met de arbodienst vaststellen of er een verhoogd besmettingsrisico is. Denk aan werkzaamheden zoals het bemonsteren van een mogelijk besmette patiënt door zorgpersoneel of werkzaamheden in een laboratorium. In die situaties wordt uit voorzorg het gebruik van mondneusmaskers en/of andere persoonlijke beschermingsmaatregelen aangeraden.

Als op een gegeven moment de verspreiding van het nieuwe Corona-virus in China of elders dermate intensief geworden is, bestaat er een reële kans dat een deel van het personeel dat werkt in de luchtvaart- en op het vliegveld wordt blootgesteld aan reizigers die voor of tijdens de reis ziek zijn geworden door het nieuwe coronavirus. Dit geldt met name voor personeel van vliegtuigmaatschappijen of op luchthavens dat dagelijks, herhaald contact met reizigers heeft. Op dit moment is nog geen sprake van een dergelijk verhoogd risico.

 • Jouw bedrijfsarts maakt de afweging op welk moment en in welke situatie het gebruik van mondneusmaskers wenselijk is. Dit besluit valt onder de verantwoordelijkheid van jouw werkgever die zorgt voor gezonde werkomstandigheden en rekening moet houden met de Arbo Arbeidsomstandigheden- en wetgeving.
 • Als besloten wordt tot gebruik van mondneusmaskers, dien je als personeel juist te worden ingelicht over het gebruiken. Ook moet er een voorraad mondneusmaskers aanwezig zijn voor voldoende wisselingen van de mondneusmaskers op een dag.

Meer lezen over het nieuwe Corona-virus?

Telefonisch contact opnemen met vragen over het Corona-virus

Je kunt telefonisch contact opnemen met het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  via 030-274 91 11.


NB: Omdat het een nieuw virus is en erg aan verandering onderhevig, kunnen bovenstaande adviezen soms veranderen. Voor actuele informatie verwijzen we naar de website van het RIVM. Bronnen: WHO, RIVM, Quest, Trouw, Thuisarts