Nadat je bevallen bent, komen de verloskundigen in je kraambed op bezoek. Er worden een heleboel onderwerpen besproken, en anticonceptie na je bevalling is daar er één van. Ook al moet jij op dag 8 van je kraambed waarschijnlijk totaal nog niet denken aan vrijen met je partner, het is toch belangrijk om dit onderwerp te bespreken 😉 Juist als je niet direct weer zwanger wilt worden, is het goed om dan al te besluiten welke vorm van anticonceptie je gaat gebruiken. Of in ieder geval: erover na te denken!

Hoe je cyclus eruit ziet na de geboorte van je kindje is lastig te zeggen. Dit is per vrouw verschillend en afhankelijk van een aantal factoren. Vooral vrouwen die borstvoeding geven, moeten langer wachten op de eerste menstruatie dan vrouwen die flesvoeding geven. Dit komt doordat tijdens borstvoeding hormonen ervoor zorgen dat je cyclus een beetje wordt onderdrukt. Vroeger werd er gezegd dat borstvoeding een goede anticonceptiemethode is, maar dit is achterhaald. Dus of je nou borst- of flesvoeding geeft (of gaat geven straks): het loont om nu alvast te bedenken wat je wilt.

Op Facebook en Instagram hebben we de afgelopen dagen een ‘poll’ gebruikt, om te vragen waar jullie graag meer over wilden lezen. Met de meeste stemmen (137 – 20) heeft de Ballerine spiraal gewonnen. Daarom trappen we vandaag af met meer informatie over dit hormoonvrije spiraaltje.

Waarom hormoonvrije anticonceptie?

Er zijn meerdere redenen aan te wijzen waarom een vrouw kiest voor hormoonvrije anticonceptie. De meest genoemde factoren die meespelen zijn:

 • ze hebben minder last van hoofdpijn
 • minder libidoverlies (dus meer zin in seks)
 • minder kans op trombose
 • minder depressieve gevoelens en/of stemmingswisselingen
 • minder last van acné/puistjes hebben
 • Als vrouwen stoppen met de pil, geven ze vaak aan dat zij zich minder vlak voelen en meer zichzelf.

Condooms zijn natuurlijk ook hormoonvrij, maar de meerderheid van de stellen vindt het niet prettig en onhandig om te gebruiken in bed. Genoeg redenen dus om op zoek te gaan naar een fijne anticonceptiemethode zónder al die hormonen erin! Dat is ook nog eens goed voor het milieu. #duurzaam.

Wat is de Ballerine spiraal?

De Ballerine spiraal is een nieuw, superklein spiraaltje wat sinds kort op de markt is. Sinds 1 april 2019 wordt hij verkocht en geplaatst. Hij bevat géén hormonen, en is een zusje van de normale koperspiraal. De Ballerine spiraal kan 5 jaar blijven zitten. Als je hem eerder eruit wilt halen, dan kan dit ook. Je bent na het verwijderen van de spiraal direct weer vruchtbaar. Hij is dus ook prima geschikt om tussen 2 zwangerschappen in te plaatsen.

De spiraal is klein en flexibel. Dit zorgt voor weinig irritatie en daardoor een minimale beïnvloeding op je menstruaties.

Hoe werkt de Ballerine spiraal?

De koperen balletjes van de Ballerine spiraal, geven direct na het plaatsen, hele kleine beetjes koper af (moleculen). Dit zorgt direct voor het verlammen/uitschakelen van zaadcellen. En ook het bevruchten én het innestelen van de eicel lukt niet door het koper.

Aan de Ballerine zit een heel dun draadje, deze hangt uit de baarmoedermond in de vagina. Na het plaatsen van een spiraal, worden de draadjes meestal 2 tot 3 cm van je baarmoedermond afgeknipt. Het spiraaltje kan daardoor later makkelijk verwijderd worden. Je kunt de draadjes voelen met je vinger. Soms zijn de draadjes om de baarmoedermond heen gekruld en is het moeilijker om ze te voelen.  Je partner voelt de spiraal en/of de draadjes niet zitten tijdens seks.

Als je een hard stukje voelt betekent het dat het spiraaltje niet goed meer op zijn plaats zit en moet je naar de huisarts.

Bijwerkingen van de Ballerine spiraal

 • Direct na de behandeling/plaatsing kun je je even duizelig voelen. Als dat over is mag je naar huis. Het is verstandig om het die dag verder rustig aan te doen en bijv. niet meteen te gaan sporten. De dag ná plaatsing mag je gewoon weer alles doen.
 • De eerste maanden na het plaatsen van een spiraaltje (zowel hormoonhoudend of deze koperspiraal) kan jouw bloedverlies een beetje onregelmatig zijn.
 • Na de plaatsing van de Ballerine kunnen de eerste 3 maanden dus ook zorgen voor onregelmatig bloedverlies. Daarna herstelt je cyclus, en zal het bloedverlies dus ook niet meer tussentijds optreden.
 • Een kleine groep vrouwen had de eerste 3 maanden na het plaatsen ook last van pijnlijke buikkrampen

Hoe ziet de Ballerine spiraal eruit?

De Ballerine spiraal lijkt wel een klein kunstwerkje: hij heeft allemaal kleine koperen balletjes! Deze zijn vastgemaakt aan een flexibel frame met een vorm die zich snel aanpast, nadat hij geplaatst is.

Zodra de balletjes uit de inbrenghuls komen (ze zitten dus vast aan een draadje), krult het zich in de baarmoeder op tot zijn oorspronkelijke bolle 3D vorm. De ronde vorm past beter bij de holte van de baarmoeder, en daarom zit hij altijd goed. Door zijn smalle en ronde vormen, is er ook minder kans op complicaties zoals het doorprikken van de baarmoederwand.

Voor wie is de Ballerine spiraal geschikt

 • De Ballerine spiraal is een perfecte vorm van anticonceptie voor iedereen die geen hormonen meer wil. Je kunt gewoon je eigen cyclus volgen, en vrijen zonder je zorgen te maken. Ook heeft het geen invloed op je gewicht.
 • Vrouwen die vergeetachtig zijn en snel de pil vergeten, vaak antibiotica slikken, of geregeld overgeven.
 • De Ballerine is geschikt voor vrouwen in de leeftijd van 16 tot 45 jaar.
 • Wil je de Ballerine gebruiken tussen 2 zwangerschappen in? Dit kan gerust, ook voor korte periodes.
 • Perfect voor vrouwen tijdens borstvoeding, omdat het geen effect heeft op jou, de baby of je melkproductie
 • Vrouwen die nog nooit bevallen zijn: de fabrikant heeft ervoor gekozen om de Ballerine te leveren met een supersmalle applicator. Dat betekent dat het plaatsen veel minder pijnlijk is. Daardoor is dit spiraaltje ook erg geschikt voor vrouwen die het plaatsen van de vorige spiraal erg pijnlijk vonden.

Heb je ooit de originele koperspiraal gehad en kon je hier niet goed tegen? Waarschijnlijk heb je van deze spiraal minder last.

Tampon of menstruatiecup gebruik

Het is geen enkel probleem om een tampon of menstruatiecup te gebruiken. Het spiraaltje zit veilig in de baarmoeder, dus je hoeft niet bang te zijn dat je met het verwijderen van een tampon of cup het spiraaltje eruit trekt. De draadjes hebben zich meestal om de baarmoedermond gekruld.

Let er wel op dat je een maand na de plaatsing even wacht met het gebruiken van de menstruatiecup. Na de maand kun je de menstruatiecup gebruiken, pas op dat je de vacuüm bij de menstruatiecup eerst verbreekt.

Gebruik een tampon pas een paar dagen na plaatsing van je spiraaltje en liever niet ’s nachts tijdens de eerste menstruatie.

Menstruatiecup

Wat kost de Ballerine?

Deze spiraal kost ongeveer tussen de 109 en 119 euro. Vraag even na bij je verzekering of je dit vergoed krijgt. Dit ligt aan welk pakket je hebt (aanvullend of niet). Dit is in verhouding 10-30 euro per jaar, omdat hij 5 jaar blijft zitten. Een stuk goedkoper dan de pil!

Hoe veilig is de Ballerine spiraal?

Het spiraaltje staat bekend om haar grote betrouwbaarheid. Met een betrouwbaarheid van meer dan 99,9%, is het spiraal één van de betrouwbaarste anticonceptiemiddelen.

De kans dat je ongewenst zwanger raakt is ongeveer 0,8 %. Van de 1000 vrouwen die gedurende één jaar een koperspiraal dragen, worden er ongeveer 8 vrouwen ongewenste zwanger. Het dragen van een spiraal biedt geen 100% betrouwbaarheid op ongewenste zwangerschap.


Dit was het artikel over de Ballerine spiraal. We hopen dat je er iets aan hebt gehad. Heb je nog vragen? Mail ons op info@barenenzo.nl of stuur een berichtje via de contactpagina.

Ook interessant: