“4 mei 2016, het meest trotse moment van mijn leven. Grijnzend stap ik op mijn fiets en race naar mijn dichtstbijzijnde sigarenboer. Hijgend zoek ik naar het weekblad Nieuwe Revu. Ik zie tijdschriften over mopshondjes, glossy’s over campers en boekwerken over de triangel, maar ik zie nergens het tijdloze, meest spraakmakende opinieblad voor mannen. Na drie supermarkten, twee AKO’s en een wanhoopspoging in de Bakker Bart tref ik dan eindelijk doel. Tegenover de toiletreinigers en diervriendelijke haarconditioners pronkt in het tijdschriftenrek van de Jumbo mijn allereerste publicatie als freelance journalist groots op de cover. Na maanden van genadeloze afwijzingen, talloze out-of-office berichten en moeizame gesprekken met incompetente receptionistes was het me dan eindelijk gelukt. ‘De laatste exorcist van Nederland’, staat er in koeienletters onder de foto van Antoine, een zelfbenoemde uitdrijver van duivels, die ik vorige maand interviewde over gigantische demonen, kwaadaardige slijmslierten en bezeten (schoon)moeders.

Tussen de winkelkarretjes glunder ik naar mijn debuut als schrijver. De beloning voor mijn harde werk smaakt naar meer. In de drie jaar die volgen ontmoet ik de drankverslaafde dubbelganger van Jan Smit, fanatieke Flat Earthers op hun internationale bijeenkomst, professionele spokenjagers, ‘gelovigen’ van het Vliegend Spaghettimonster en tientallen andere paradijsvogels die onze samenleving kleur geven. U begrijpt, mijn loopbaan als schrijver is nu al spannender dan het laatste seizoen van Game of Thrones, het Nederlandse vrouwenvoetbal en de prijsuitreiking van het Eurovision Songfestival bij elkaar. Het was dus best even schakelen toen Baren &zo mij vroeg een stukje te schrijven over mijn kersverse rol als pappa van mijn pasgeboren dochtertje Kiki. ‘Gewoon, iets over de zwangerschap of de geboorte, hoe jij het hebt ervaren’. Daar zit ik dan, starend naar een leeg, wit scherm op je laptop. Gisteravond schreef ik nog over de ervaringen van ’s lands enige beroepsmatige mannelijke tester van seksspeeltjes en nu moet ik schrijven over poepluiers, uitgekookte speentjes en tepelcompressen? Waar begin je?

Nou gewoon, bij het begin.

20 april 2019, het meest trotse moment van mijn leven. Zwetend stap ik met mijn vriendin in de auto en racen we naar het ziekenhuis. Hijgend zoeken we onze kraamkamer. Na maanden van aftellen, stress, vermoeidheid, misselijkheid, moodswings en gevoelige borsten (mijn vriendin had trouwens nergens last van) was het ons dan toch, eindelijk, gelukt. ‘Kiki Francis Claus’, staat er in koeienletters op het geboortekaartje van onze dochter. Krap een half uurtje nadat we als nieuw gezinnetje thuiskomen, staat Leonie van Naviva, met vlag en wimpel de beste kraamverzorgster van Nederland, al voor de deur om ons voor te bereiden op datgeen waar niemand zich op kan voorbereiden.

Gigantische huilbuien, kwaadaardige slijmslierten en bezeten (schoon)moeders, maar de beloning voor ons harde werk smaakt naar meer. Leonie vraagt mij elke ochtend of ik een banaantje in mijn yoghurt lust en hoe ik mijn koffie drink. ‘Pak je rust, ik zorg wel voor je dochter’, luidt haar motto. U begrijpt, mijn loopbaan als pappa is nu al leuker dan het laatste seizoen van Friends, het Nederlandse mannenvoetbal en de prijsuitreiking van, tja, het Eurovision Songfestival, bij elkaar. Heel lang hoefde ik dus niet te schakelen toen Baren &zo mij vroeg een stukje te schrijven over mijn kersverse rol als pappa van mijn pasgeboren dochtertje. ‘Gewoon, iets over de zwangerschap of de geboorte, hoe jij het hebt ervaren’.

Daar zit ik dan, starend naar haar mooie, kleine koppie en haar blauwe oogjes. Gisteravond schreef ik nog over de ervaringen van één of andere dwaas die voor zijn beroep vieze speeltjes uittest en nu mag ik schrijven over haar eerste glimlachjes, haar eerste badje en haar eerste geluidjes. Schrijven is me nog nooit zo makkelijk afgegaan!”


Ryan Claus

Freelance journalist (Nieuw Revu, Panorama, Runner’s World, Knack, Machina Magazine, Friesland Post, CHIP FOTO Magazine, The Gay Issue, Running.be, Op Pad, Schoot en Hoefslag)

info@ryanclaus.nl