Een gastblog door Ina Heijnen

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Een lange to-do lijst met verloskundige afspraken, boodschappenlijstjes, workshops en andere voorbereidende activiteiten wacht op je. Staat yoga ook op jouw lijst? Op basis van mijn persoonlijke ervaring als zwangere vrouw, moeder en yogadocent denk ik dat het boven aan je lijstje moet staan!

Wat is Birthlight zwangerschapsyoga?

Birthlight- oefeningen zijn niet alleen op yoga gebaseerd, maar ook op (medisch) wetenschappelijk onderzoek en geïnspireerd door antropologie, dans, anatomie en fysiologie. Met andere woorden, het is geen aangepaste ‘gewone’ yogales. Deze lessen zijn juist speciaal ontwikkeld voor zwangere vrouwen, zodat ze je precies geven wat jij en je baby nodig hebben!

Wat kan ik verwachten in een yogales?

Een combinatie van bewegen, ademen, contact maken met je kindje en ontspannen. Je beweegt je hele lichaam, van je voeten die elke dag extra gewicht dragen, tot je bekken wat je kindje ondersteunt, en je nek en schouders, die waarschijnlijk ook wel liefde kunnen gebruiken. Ook doen we bekkenbodemoefeningen om je bekkenbodem aan te spannen en te leren ontspannen. Wel zo handig tijdens de geboorte ;-). De les eindigt altijd met een heerlijke ontspanningsoefening.

  • Wil je een voorproefje? Bekijk dan eens deze video en doe een lesje van 25 minuten mee.

Kan ik ook meedoen met yoga als ik rug- of bekkenpijn heb?

Ja, dat is het mooie van deze lessen, iedere zwangere vrouw kan meedoen. Zelfs met bekkenpijn, rugpijn of iedere andere zwangerschapsgerelateerde klacht. Je Birthlight yogadocente kan je vaak verschillende opties aanbieden voor oefeningen én kan je praktische tips meegeven om klachten te voorkomen of verminderen.

  • Bekijk bijvoorbeeld deze video over omdraaien in bed

Is het ook een voorbereiding op de geboorte?

Jazeker. We praten over welke houdingen prettig zijn tijdens het geboorteproces, wat voor ademhalingen kunnen helpen tijdens de weeën en hoe je jezelf kunt voorbereiden. Veel docenten geven regelmatig een partnerles, waarin het hele geboorteproces wordt uitgelegd en ook je partner praktische tips meekrijgt.

Waar vind ik een goede docent?

Op de internationale Birthlight website vind je een overzicht van alle gecertificeerde en aangesloten docenten wereldwijd.

Vanaf wanneer ben ik welkom in de les?

Je bent welkom vanaf 14 weken zwangerschap tot de geboorte van je baby. Sommige docenten bieden postpartum privélessen aan, vanaf 10 dagen na de geboorte. Vanaf 6 weken ben je weer welkom in de postpartum groepslessen; er zijn lessen met en zonder baby.

Wat doe ik aan tijdens de yogales?

Lekker zittende kleding waarin je vrij bent om te bewegen. Warme sokken en een vestje zijn fijn voor de eindontspanning.

Foto: Saarshotfotografie

Over Ina

Ina Heijnen is moeder, auteur en Birthlight zwangerschaps- en postnatale yogadocent. Ze noemt zichzelf bedrijfsdoula. Ina ondersteunt vrouwen bij het maken van keuzes die bijdragen aan hun welzijn op het werk en daarbuiten. Over de combinatie zwangerschap, moederschap en werk schreef ze het boek Spuug op je blouse. Op haar website en haar YouTube kanaal vind je gratis filmpjes met oefeningen, yogalessen en tips.


Ook interessant:

  • 9 tips voor hardlopen tijdens je zwangerschap
  • Al eens aan zwemmen gedacht?
  • Op zoek naar hormoonvrije anticonceptie? Dan is de ballerine iets voor jou!